Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ένας μήνας blog!

To blog μας έχει κλείσει ένα μήνα ζωής στο διαδίκτυο. Τι κάναμε αυτό τον τελευταίο μήνα; Παρακάτω θα δείτε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά.
Είχαμε 2148 χτυπήματα σε σελίδες από 20 σχεδόν διαφορετικούς επισκέπτες καθημερινά εκ των οποίων οι 9 επισκέπτονταν το blog περισσότερες από μία φορές την ημέρα.
Οι ανάρτησεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ήταν:
Σχολική παρέλαση 28ης Οκτωβρίου στη Νέα Μάκρη
Ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση μαθητών από και προς το σχολείο
Ο ρόλος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων
Συνάντηση γονέων
Συνεδρίαση ΔΣ 30/10/2010
Habemus papam
Ατόπημα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας
Συνολικά είχαμε 13 σχόλια (πολύ λίγα) και 30 αναρτήσεις. Το γεγονός ότι αναζητώντας στο google με τις λέξεις "γονείς", "Μάκρη" βρισκόμαστε στην δεύτερη ή τρίτη επιλογή, όσο και ότι αρκετοί ψυχολόγοι, εκαπιδευτικοί, θίασοι, έχουν επικοινωνήσει μαζί μας μέσω email δείχνει την μεγάλη δυναμική που έχουμε. Σίγουρα τον μήνα Δεκέμβριο θα πάμε πολύ καλύτερα.
Να σας ενημερώσουμε ότι σε λίγες μέρες θα έχουμε δικό μας site όπου θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες προβολής και επικοινωνίας. Πάντως το παρόν ιστολόγιο θα λειτουργήσει για άλλο ένα μήνα τουλάχιστον.  

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σχολικός εκφοβισμός και διαχείριση συγκρούσεων

Όπως αναφέραμε στην συνάντηση γονέων ο Σύλλογος προτίθεται να χρηματοδοτήσει και να διοργανώσει από ένα 3ωρο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα διαχείρισης συγκρούσεων και σχολικού εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον, για κάθε τμήμα του σχολείου μας, στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης. Το θέμα συζητήθηκε και με το Σύλλογο διδασκόντων και υπήρξε θετική ανταπόκριση.
Πλήθος επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι οι συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες είναι εξίσου σημαντικές με τις διανοητικές ικανότητες και η ανάπτυξή τους συντελεί στην αύξηση της σχολικής επίδοσης των μαθητών και στη συνολική βελτίωση του σχολικού κλίματος. Τα προγράμματα διαχείρισης συγκρούσεων και σχολικού εκφοβισμού συντελούν:
·         στη μείωση του αριθμού των επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών αλλά και της έντασης των συγκρούσεων
·         στην εμπέδωση του αισθήματος της ψυχολογικής και σωματικής ασφάλειας των μαθητών μέσα στο σχολικό περιβάλλον
·         στη μείωση του χρόνου που αφιερώνουν οι εκπαιδευτικοί σε θέματα σχολικής πειθαρχίας και του αριθμού των ποινών που επιβάλλονται.
Η μεθοδολογία των προγραμμάτων
Τα προγράμματα που προτείνονται στηρίζονται στην καινοτόμο εκπαιδευτική μεθοδολογία του Εκπαιδευτικού Δράματος. Το Εκπαιδευτικό Δράμα ορίζεται ως μία παιδαγωγική διαδικασία, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως τη θεατρική φόρμα, τις τεχνικές δηλαδή και τα εργαλεία της δραματικής τέχνης, με σκοπό την ολόπλευρη προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Αποτελεί την εξέλιξη της θεωρίας και της πρακτικής τόσο της δραματοποίησης όσο και του θεατρικού παιχνιδιού.
Στο δράμα οι μαθητές εμπλέκονται σε φανταστικές ιστορίες και μέσα από τους ρόλους που βιώνουν, καλούνται να ενεργοποιήσουν τη φαντασία αλλά και την κρίση τους, να πάρουν αποφάσεις  και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των ηρώων. Η χρήση της μεθοδολογίας του εκπαιδευτικού δράματος στην προαγωγή της ψυχικής υγείας στην εκπαίδευση αποτελεί μία καινοτόμο προσέγγιση στον τομέα αυτό.
Το περιεχόμενο των προγραμμάτων

1. Διαχείριση Συγκρούσεων

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων με ειρηνικό και εποικοδομητικό τρόπο. Οι μαθητές καλούνται:
  • να χρησιμοποιήσουν τεχνικές ελέγχου του θυμού
  • να διερευνήσουν τις συνέπειες τόσο της παθητικής όσο και της επιθετικής συμπεριφοράς σε καταστάσεις συγκρούσεων
  • να εφαρμόσουν θετικούς τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων που θα μας επιτρέπουν να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, σεβόμενοι, παράλληλα, τα δικαιώματα των άλλων
  • να διαμεσολαβήσουν ως «ειρηνοποιοί» στις συγκρούσεις μεταξύ συνομηλίκων ώστε αυτές να επιλύονται χωρίς την παρέμβαση ενηλίκων

2. Σχολικός Εκφοβισμός

Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα εκφοβισμού / θυματοποίησης στο σχολείο. Οι μαθητές καλούνται:
  • να αναγνωρίσουν καταστάσεις λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας
  • να προσδιορίσουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές σε «νταήδες» και «θύματα»
  • να αναλογιστούν το ρόλο των θεατών και την ευθύνη τους σε καταστάσεις εκφοβισμού
  • να εφαρμόσουν τρόπους ενδυνάμωσης των «θυμάτων» και αποθάρρυνσης των «νταήδων»
Τα τρίωρης διάρκειας προγράμματα που προτείνονται θα συνδυάσουν στοιχεία τόσο από τον τομέα της διαχείρισης συγκρούσεων όσο και από αυτόν του σχολικού εκφοβισμού καθώς συχνά οι δύο τομείς συγχέονται μεταξύ τους, τόσο από τα παιδιά όσο και από τους ενήλικες, γονείς ή εκπαιδευτικούς.

Για την υλοποίηση του προγράμματος ήρθαμε σε επαφή με την θεατρολόγο – θεατροπαιδαγωγό κα. Καραβόλτσου Αθηνά της οποίας σας παρουσιάζουμε σύντομο βιογραφικό. (Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα είναι στη διάθεση όποιου το θελήσει)
Η  Αθηνά Καραβόλτσου γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1973 και κατοικεί στη Σαλαμίνα. Είναι πτυχιούχος Mαθηματικός, Απόφοιτος του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Anima». Είναι επίσης  Πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου στο Εκπαιδευτικό Δράμα. Από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους είναι Φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Προαγωγής και Αγωγής της Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει διδακτική εμπειρία ως μαθηματικός και ως καθηγήτρια Αγγλικών.  Την τελευταία δεκαετία εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός. Έχει συμμετάσχει ως εμψυχώτρια-ηθοποιός σε παιδικές παραστάσεις και έχει σκηνοθετήσει παιδικές παραστάσεις σε δημοτικά σχολεία. Σήμερα σχεδιάζει και εμψυχώνει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Περιβαλλοντική Αγωγή και στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας.  Στους ίδιους τομείς έχει επιμορφώσει και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων ενώ αξιοσημείωτο είναι και το πλήθος των επιστημονικών ανακοινώσεων που έχει παρουσιάσει σε συνέδρια με θέμα τις εφαρμογές του Εκπαιδευτικού Δράματος. Τέλος έχει διατελέσει Aντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση γονέων

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική συμμετοχή (42 γονείς) η πρώτη συνάντηση του νέου ΔΣ του Συλλόγου με τους γονείς.
Μετά την σύντομη γνωριμία συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της Χριστουγεννιάτικης γιορτής. Σχεδόν όλοι οι παρόντες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στις εθελοντικές ομάδες. Αποφασίστηκε να ζητηθεί και το γήπεδο του basket ή κάποιος άλλος γειτονικός με τον κινηματογράφο χώρο ώστε εκεί να γίνει το bazaar και να μπορέσουν να χορέψουν τα παιδιά ώστε ο χώρος του "Αλίκη" να χρησιμοποιηθεί μόνο για την θεατρική παράσταση και το παραμύθι. Αποφασίστηκε επίσης να μην υπάρχει είσοδος αλλά να υπάρξει μία πρόσκληση που θα δοθεί σε κάθε παιδί με ενδεικτική τιμή 3€. Έτσι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει καταρτιστεί το λεπτομερές πρόγραμμα της γιορτής και θα έχουν οργανωθεί οι ομάδες εργασίας.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν πτυχές του προγράμματος δράσης του Συλλόγου και όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς δήλωσαν ενθουσιασμένοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν ώστε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί να γίνουν μία ζωντανή κοινότητα που θα προσφέρει στα παιδιά μας γνώση και διασκέδαση.

Εντυπώσεις από την λειτουργία του ολοήμερου σχολείου


Του Δ. Μπελεκούκια
Το Υπουργείο Παιδείας στις 28/5/2010 αποφάσισε και διέταξε τον ορισμό 800 Δημοτικών Σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παράλληλα με δύο άλλες αποφάσεις του, όρισε συγκεκριμένες διαδικασίες για την υλοποίηση των στόχων του στα 800 σχολεία και καθόρισε το αναμορφωμένο διδακτικό ωράριο και το ωρολόγιο πρόγραμμα αυτών των σχολείων. Στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων για την λειτουργία των ολοήμερων σχολείων θα καταθέσω τις δικές μου πρώτες εντυπώσεις από το πείραμα.
  1. Το ωράριο, τα πενθήμερα επτάωρα, εξαντλούν σωματικά και εξοντώνουν ψυχολογικά τους μικρούς μαθητές, όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου. Το να καθηλώνεις όμως στα θρανία, από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, 6χρονα και 7χρονα παιδιά είναι τουλάχιστον αντιπαιδαγωγικό. Η σωματική κούραση αφαιρεί τη ζωντάνια και τη δροσιά της ηλικίας και ακυρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά το 5ωρο τα παιδιά ατονούν, καταβάλλονται, κουράζονται, αδιαφορούν. Η έβδομη ώρα - ιδιαίτερα σε καθημερινή βάση σε όλες τις τάξεις - αποδεικνύεται παιδαγωγικά ανώφελη και υπονομεύει και τις υπόλοιπες. Επιπλέον, οι μεγάλες αδυναμίες στην υλικοτεχνική υποδομή μετατρέπουν την επέκταση του υποχρεωτικού ωραρίου σε ανυπέρβλητη δοκιμασία για τα περισσότερα παιδιά. Με τέτοιους απαράδεκτους, φρενήρεις ρυθμούς στο τέλος θα απηυδήσουν και θα σιχαθούν το σχολείο. (Θυμήθηκα ένα παλιό φοιτητικό σύνθημα: «Παν τα νιάτα, παν τα κάλλη, μας τα φάγαν οι δασκάλοι»).
  2. Στα Σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος η τσάντα δεν μένει στο σχολείο - αντίθετα, επιστρέφει ακόμα πιο βαριά στο σπίτι. Η ανάγκη για κατ' οίκον εργασία παραμένει (αφού οι διδακτικοί στόχοι και τα βιβλία δεν αλλάζουν), μόνο που αυτή αρχίζει πολύ πιο αργά και επιτελείται από πολύ πιο κουρασμένα παιδιά. Ως γονιός  μαθήτριας Β Δημοτικού, διαμαρτύρομαι για την ανώφελη ταλαιπωρία του παιδιού μου που γυρνά στο σπίτι κατάκοπη χωρίς δυνάμεις για να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα.
  3. Υποβαθμίζεται, λόγω πληθώρας διδακτικών αντικειμένων, το μάθημα της γλώσσας, το σημαντικό και σπουδαιότερο γι’ αυτήν την ηλικία. «Εν αρχή ην ο λόγος» λέει το Ευαγγέλιο. Η γλώσσα είναι ζωή. Το να μαθαίνεις, εξ απαλών ονύχων, να γράφεις, να διαβάζεις και να μιλάς σωστά, σημαίνει ότι μαθαίνεις να σκέφτεσαι σωστά. («λόγος και διάνοια ταυτόν» λέει ο Πλάτων, στον «Σοφιστή»). Στην εξοπλιστική αυτή ηλικία κυρίως οφείλει το σχολείο να καλλιεργεί την γλώσσα, πράγμα που δεν γίνεται αν συνυπολογιστεί και η αβάσταχτη ελαφρότητα των σχολικών εγχειριδίων. Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες αυτής της γλωσσικής ανεπάρκειας είναι ότι προτρέπει, οδηγεί σε πράξεις βίας, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον λόγο. Πολλά παιδιά φτάνουν στην εξαλλοσύνη και την απελπισία γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν, δεν έχουν τις λέξεις.
  4. Καταργείται η σχέση δασκάλου και μαθητή. Αυτός ο δεσμός χτίζεται καθημερινά μες στην τάξη και προϋποθέτει ήθος, ελευθερία και σοφία από τη μια, άσκηση, υπακοή, σεβασμό και αγάπη από την άλλη. Δάσκαλος και μαθητής είναι κατάκτηση που θα έπρεπε να προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού και να μην την θυσιάζουμε σε ανόητους πειραματισμούς. Πότε να προλάβει «να δεθεί» το πρωτάκι με τη δασκάλα του, όταν μπαινοβγαίνουν λαχανιασμένοι και ασθμαίνοντες 5-6 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων; (Η κατάρτιση ωρολόγιου προγράμματος στα ολοήμερο σχολείο αυτά είναι περίπου… τετραγωνισμός του κύκλου σε συζητήσεις με την Διευθύντρια). Η εναλλαγή πολλών εκπαιδευτικών σε μία τάξη υπονομεύει την αναγκαία οικειότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή και δημιουργεί χαοτικές καταστάσεις και ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου. Η κάλυψη των αναγκών για ειδικότητες με περιπλανόμενους και μεταφερόμενους εκπαιδευτικούς, υπονομεύει τη συνοχή της σχολικής μονάδας και διαλύει τους απαραίτητους δεσμούς συνοχής της σχολικής κοινότητητας. Οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά πρωτοφανή προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων, τα κυλιόμενα και ευέλικτα ωράρια, την αναζήτηση του χρόνου για την ενημέρωση των γονέων.
  5. Πληροφορική και αγγλικά από την Α΄ Δημοτικού. Αιτιολόγησε η υπουργός την πρόωρη εισαγωγή τους, για να γίνει το σχολείο ανταγωνιστικό. Η διδασκαλία των αγγλικών από την πρώτη τάξη, χωρίς διδακτικό υλικό, χωρίς σχέδιο και στόχους, πριν ακόμη τα παιδιά συνειδητοποιήσουν τα Ελληνικά και τους μηχανισμούς της γραφής, δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στη διδασκαλία της Ελληνικής. Η ξεχωριστή διδασκαλία του μαθήματος των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν βοηθά στην κατάκτηση από τους μαθητές των δυνατοτήτων του εργαλείου. Κανένα εργαλείο δεν είναι αυτοσκοπός. Αν το σχολείο δεν το εντάξει σε κάποιο χρήσιμο για τη δράση τους σκοπό, τότε αυτό θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους μαθητές ως παιχνιδομηχανή. Η εισαγωγή της πληροφορικής από την Α΄ Δημοτικού χωρίς να υπάρχει καμιά υποδομή (πλήρης έλλειψη εργαστηρίων πληροφορικής) οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις. Η εκμάθηση της χρήσης υπολογιστών από την Α΄ Δημοτικού απομονώνει συναισθηματικά και σωματικά το παιδί σε μια ηλικία που η κοινωνικοποίηση είναι ένα κυρίαρχο μέσο ανάπτυξής του. Η εισαγωγή του μαθήματος Πληροφορικής έρχεται σε αντίθεση με τη φύση του παιδιού αυτής της ηλικίας, το αλλοτριώνει και «η αλλοτρίωση είναι για την παιδαγωγική βαρύτατο αμάρτημα και εγκληματική ενέργεια» Χρ. Φράγκος, «Ψυχοπαιδαγωγική». Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η γενικευμένη χρήση των υπολογιστών από μικρή ηλικία όχι μόνο δεν επέλυσε προβλήματα στη μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών, αλλά συνδέεται με στρεσογόνες διαταραχές εξαιτίας της πρώιμης χρήσης Η/Υ, προβλήματα όρασης, μυοσκελετικά προβλήματα κ.ά. καθώς στην παιδική ηλικία δεν έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία των ανθρώπινων οπτικών οργάνων, δεν έχει επέλθει πλήρης σωματική ανάπτυξη. Επιπλέον οι Η/Υ απομονώνουν συναισθηματικά και σωματικά τα παιδιά από την άμεση εμπειρία, από το φυσικό και κοινωνικό κόσμο. Τι θα πει ότι μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών «θα πάρουν τα παιδιά της σημερινής γενιάς αυτό που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν το αύριο», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ποιο είναι αυτό, το «αυτό»; Από πότε η διαδικτυακή αποχαύνωση είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά; Ως πότε θα ανεχόμαστε τους μαθητευόμενους μάγους να πειραματίζονται με τα παιδιά μας, με σκοπό την κατασκευή τους, χωρίς μνήμη,  καταναλωτών τηλεοπτικών και διαδικτυακών σκουπιδιών;
  6. Ανακεφαλαιώνοντας: Ένα νέο μοντέλο σχολείου αναδύεται μέσα από τη συγκρότηση και την αναμενόμενη επέκταση των 800 ολοήμερων. Ένα σχολείο που κατακερματίζει τη γνώση, εντατικοποιεί τους ρυθμούς μάθησης χωρίς κανένα σεβασμό στην παιδικότητα, διαλύει κάθε ιστό συλλογικότητας, αφαιρεί κάθε περιθώριο αυτονομίας και ελέγχου της σχολικής καθημερινότητας από τον εκπαιδευτικό. Συμβαίνει μια καταστρεπτική παρεξήγηση. Το σχολείο δεν είναι χώρος πειραμάτων και επιβολής ιδεολογημάτων, καρυκευμένων με εύηχα επίθετα. Το σχολείο δεν πρέπει να καινοτομεί, αλλά να συντηρεί - με την απλή και πρωταρχική σημασία του όρου - πρωτίστως. Να διαφυλάττει τα τιμαλφή και να τα παραδίδει στους νεότερους και όχι ό,τι γυαλίζει στον κάθε συμπλεγματικό να βαφτίζεται καινοτομία και να διοχετεύεται στο σχολείο.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το Υπουργείο Παιδείας ξέροντάς τα όλ΄ αυτά προωθεί αυτές τις αντιπαιδαγωγικές πρωτοβουλίες; Η απάντηση βρίσκεται στις αποφάσεις της Ε.Ε. που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση χωρίς να λογαριάσει τις επιπτώσεις που θα έχουν στους μικρούς μαθητές. Η Ε.Ε δεν ενδιαφέρεται για την ολόπλευρη γνώση και μόρφωση των μαθητών αλλά να αποκτήσουν οι μαθητές τις περιβόητες 8 δεξιότητες που πρέπει να εντάσσονται στα εκπαιδευτικά συστήματα. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια συρραφή στοιχειωδών γνώσεων και χρηστικών δεξιοτήτων. Ανάμεσα σ΄ αυτές τις 8 δεξιότητες είναι και η στοιχειώδης επικοινωνία σε ξένες γλώσσες και η ψηφιακή ικανότητα. (Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές ικανότητες της δια βίου μάθησης 2006/962/ ΕΚ). Θέλουν τους σημερινούς μαθητές μισομορφωμένους με δεξιότητες κατάλληλες για ένα φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα μπορεί ν΄ αλλάζει δουλειές ανάλογα με τις ανάγκες κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι, πλέον σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ για την «κινητικότητα» των εργαζομένων θα ζητιανεύουν δουλειά σ΄ όλη την Ευρώπη.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς,
Αποφασίσαμε να οργανώσουμε φέτος –μετά από πολλά χρόνια- μία Χριστουγεννιάτικη σχολική εορτή στο χώρο του Κινηματοθεάτρου «Αλίκη». Στην εκδήλωση αυτή σκεπτόμαστε να υπάρχει μπουφές, χριστουγεννιάτικο παζάρι, θεατρική παράσταση για παιδιά, καλλιτεχνική απασχόληση των παιδιών, δώρα και άλλες εκπλήξεις. Για να επιτύχουμε όλα αυτά κι επειδή το χρονικό διάστημα που απομένει είναι μικρό, χρειάζεται και η δική σας  συμβολή. Για το λόγο αυτό  ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Α’ Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης σας προσκαλεί σε συνέλευση την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 18:00 στο χώρο του σχολείου με τα ακόλουθα θέματα:
1.    Γνωριμία με τα νέα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.
2.    Στελέχωση εθελοντικών ομάδων για τη διενέργεια της σχολικής Χριστουγεννιάτικης εορτής το Σάββατο 18/12/2010.
3.    Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου.
Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον.

Μείωση - ρεκόρ στις δαπάνες για την Παιδεία το 2011

Ημέρα της συνέντευξης της τρόικας η σημερινή και σκεφτήκαμε να θίξουμε το θέμα των μειωμένων δαπανών για την παιδεία το 2011. Από την εφημερίδα «Η Αυγή» αντιγράφουμε το άρθρο των Ελένης Ζωγραφάκη και Θέμη Κοτσιφάκη, μελών της ΟΛΜΕ.
Σε μείωση - ρεκόρ για την τελευταία 35ετία οδηγούνται οι δαπάνες για την Παιδεία, την οποία, όπως μας διαβεβαιώνουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Παιδείας, η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική προτεραιότητα για τη χώρα!
Για πρώτη φορά το ποσοστό των δαπανών για την Παιδεία βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ (Πίνακας 1).
Συγκεκριμένα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τις δαπάνες του υπ. Παιδείας-ΔΒΜΘ στο 2.96% του ΑΕΠ! Να σημειώσουμε δε, ότι στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και αυτές της κατάρτισης (διά βίου μάθηση), της Γ.Γ Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και της Γ.Γ. Θρησκευμάτων. Ουσιαστικά, αν αφαιρέσουμε αυτές τις δαπάνες, που δεν αφορούν το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα στις τρεις βαθμίδες του, το ποσοστό για την Παιδεία που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός είναι 2,75% (Πίνακας 2).
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση σκοπεύει να διαλύσει βήμα-βήμα τη δημόσια εκπαίδευση. Θα τους αφήσουμε;

Σχετικό είναι και το άρθρο του Χρήστου Κάτσικα από το alfavita.gr
ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2011
Μείωση ρεκόρ για την τελευταία 35ετία με περικοπές της τάξης του -12 έως -18% είναι ο μποναμάς του προϋπολογισμού του Μνημονίου για την Παιδεία. Η πρόβλεψη για το 2011 είναι μόλις 6,2 δισ. ευρώ από 7,1 δισ. πέρσι. Για πρώτη φορά έχουμε μείωση των δαπανών και σε απόλυτες τιμές εκτός από τη μείωση του ποσοστού.
Συγκεκριμένα οι περικοπές είναι:
-       στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από 2.226.894.354€ σε 1.905.755.000€ (μείωση 14.4%)
-       στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από 2.738.782.412€ σε 2.419.181.000€ (μείωση 11.7%)
-       Στα Πανεπιστήμια από 1.065.469.932€ σε 887.725.000€ (μείωση 10%)
-       Στα ΤΕΙ από 405.034.002€ σε 330.949.000€ (μείωση 18.3%)
Οι νέες περικοπές θα έχουν δραματικές επιπτώσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση θα βγάλει τα "επιπλέον" από νέες περικοπές στους μισθούς, από... μηδενισμό των διορισμών και των προσλήψεων, από μείωση των θέσεων εργασίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μέσω εκατοντάδων συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων και ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και νέο ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Παιδικά ανέκδοτα - Αστείες φωτογραφίες

Λάβαμε τα πρώτα e-mail με ανέκδοτα και αστείες φωτογραφίες.

Πρώτο ανέκδοτο.
Ήταν ένας και πήγε σε ένα σουβλατζίδικο.
- Τι θα θέλατε παρακαλώ; Ρωτάει ο σουβλατζής.
- Ένα σουβλάκι χωρίς κρεμμύδι.
- Κρεμμύδι; Δεν έχω. Θέλετε ένα χωρίς ντομάτα;


Οι ατσίδες με τα μαύρα


Δεύτερο ανέκδοτο.
Η μικρή Ελένη δεν τα πάει καλά με την αριθμητική και η μαμά της αναλαμβάνει να τη βοηθήσει:
- "Ας πούμε ότι είσαι η μανάβισσα η κυρία Ελένη κι εγώ είμαι η πελάτισσα η κυρία Μαρία. Αγοράζω ένα κιλό πατάτες που κάνει 1 ευρώ κι ένα κιλό ντομάτες που κάνουν δύο ευρώ το κιλό. Πόσα κάνουν τα πράγματα που αγόρασα κυρία Ελένη;"
Κι η μικρή Ελένη σαστισμένη απαντά:
- "Δεν πειράζει κυρία Μαρία, με πληρώνετε αύριο..."

Σκυλίσια ζωή


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αλλαγές στην παιδεία

Το παρακάτω άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του Αντιπροέδρου του Συλλόγου κ. Μπελεκούκια.
Στο «ΒΗΜΑ» της 7ης Νοεμβρίου (βλέπε σχετικό άρθρο) διάβασα ότι αναμένονται νέες αλλαγές στα σχολεία. Θα επεκταθεί το υποχρεωτικό ωράριο στα Δημοτικά ως τις 3 το απόγευμα, στο Γυμνάσιο ως τις 4. (Θα τρέχουν αλαφιασμένες οι μανάδες στα διαλείμματα, με ταπεράκια στο χέρι, για να ταΐζουν τα λιμοκτονούντα βλαστάρια τους. Εκτός κι αν επανασυσταθεί ο θεσμός των μαθητικών συσσιτίων ή δοθεί σε κάποιο άπληστο όρνιο κάποιας μορφής catering, πράγμα μάλλον απίθανο σε περιόδους μνημονίου). Μιλώντας στην εφημερίδα στέλεχος του υπουργείου αποκαλύπτει τρεις μελετώμενες καινοτομίες. (Οι πιο «τσαλαπατημένες» και κουρασμένες λέξεις του ελληνικού λεξιλογίου, τω καιρώ ετούτω, είναι τα επίθετα καινός και νέος).
 
Πρώτη καινοτομία, όπως προείπαμε, η επέκταση του ωραρίου. Από το 2012 θα γενικευτεί, αφού δοκιμαστεί πιλοτικά σε 160 σχολεία. Το πρόγραμμα «θα γεμίσει» με δραστηριότητες, που μόνο στόχο θα έχουν να διασκεδάζουν τα παιδιά και να μην πλήττουν. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπεράσματα από την ολίγων εβδομάδων λειτουργία των 800 ολοήμερων σχολείων είναι θετικά. Όμως στην προχθεσινή συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας μάθαμε ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμα η γνώμη τους. Από ποιες πηγές άντλησαν οι υπεύθυνοι τα συμπεράσματά τους;
Δεύτερη καινοτομία: «Οι μαθητές θα κληθούν στο μέλλον να…αυτοαξιολογούνται, να διορθώνουν μόνοι τα γραπτά τους, και να αναζητούν την λύση σε εκείνα τα κεφάλαια που τους δυσκόλεψαν». Ερώτηση: το χαζοχαρούμενο ευφυολόγημα, η αυτοαξιολόγηση, τι σημαίνει; Ο δάσκαλος τι ρόλο θα παίζει;
Και πάλι το παιδί ως αντικείμενο δέους και λατρείας, ως προσκύνημα. Τέτοιες αξιολύπητες θεωρίες κατέστρεψαν τον ρόλο του εκπαιδευτικού. Ρήμαξαν τα σχολεία από την αποθέωση του παιδιού, την καταστρεπτική λογική του «πρώτα ο μαθητής», με παράλληλη υποτίμηση του δασκάλου. Αυτή η φανταχτερή φράση «πρώτα ο μαθητής», εξουδετερώνει και κάθε αντίλογο. Τι θα πει πρώτα ο μαθητής; Κατεδαφίστηκε η σωστή ιεράρχηση των ρόλων, υποτάχθηκε ο δάσκαλος από φόβο, ραθυμία (και αμορφωσιά ενίοτε), στα ανώριμα «κέφια» των μαθητών και ιδού τα αποτελέσματα: μια γενιά γεμάτη μίσος για την πατρίδα που τους γέννησε, απελέκητη, απείθαρχη, πολέμια της πατρώας πίστης, χωρίς γλώσσα, έρμαιο των θηρίων, νοητών και φανερών. Βέβαια προεκλογικά ακούγαμε το σύνθημα «Πρώτα ο πολίτης» και μετεκλογικά είναι φανερό σε όλους ότι «την πληρώνει πρώτα ο πολίτης».
Θέλω να μοιραστώ ένα εξαίρετο κείμενο που εντόπισα στο βιβλίο «προς αγιογράφον Ευάγγελον Μαυρικάκην» του Φώτη Κόντογλου (σελ. 40). Είναι από τα ωραιότερα που διάβασα για τη σακατεμένη σήμερα σχέση δάσκαλου και μαθητή. «Σήμερα φαίνεται ότι ο δάσκαλος μετατρέπεται σε εκπαιδευτικό, που περισσότερο διεκδικεί παρά διακονεί, που μεταδίδει πληροφορίες στη νέα γενιά, αλλά δεν έχει πρόταση ζωής. Και ο μαθητής γίνεται εκπαιδευόμενος, ο οποίος δεν θέλει να ακούει, δεν μαθαίνει να ακούει, αλλά να έχει άποψη για όλα και να κρίνει. Η εκπαιδευτοποίηση του δασκάλου και η απώλεια της ιδέας της μαθητείας μπορούν να αποβούν μοιραίες για την παιδεία μας. Γιατί ο δάσκαλος δεν αρκεί να είναι ειδικός επιστήμονας της αγωγής και παράγοντας της εκπαίδευσης, δεν φτάνει να έχει ανθρωπιστική κουλτούρα, πρέπει να έχει και το ήθος του δασκάλου, την ελευθερία και τη σοφία, που δεν αποκτώνται με την καλύτερη οργάνωση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, αλλά είναι υπόθεση αληθινής μαθητείας, υπευθυνότητας και αυθυπέρβασης. Και γιατί η λέξη μαθητής κατονομάζει μια από τις σημαντικότερες διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, την αλήθεια της σχέσης, της άσκησης, της υπακοής, του σεβασμού, της αγάπης για την πνευματική κληρονομιά μας. Δάσκαλος και μαθητής είναι κατάκτηση που θα έπρεπε να προσέχουμε ως κόρην οφθαλμού.
Μαζί με τον δάσκαλο και τον μαθητή απειλείται σήμερα και η ίδια η έννοια της παιδείας ως ανθρωποποιίας, αφού, μέσα στη γενικότερη σύγχυση αξιών φαίνεται να κυριαρχεί ο χρησιμοθηρικός προσανατολισμός στον χώρο της εκπαίδευσης κα να απεμπολούνται αλήθειες ζωτικές για τον άνθρωπο και την ελευθερία του. Οι αλήθειες, που συγκλόνισαν τους Πατέρες και τους Μάρτυρες, τους αγωνιστές και τους ήρωες, που διέσωσαν το Γένος, δεν φαίνεται σήμερα να μας αγγίζουν. Χάνεται η αλήθεια ότι η Παιδεία αναφέρεται στην ικάνωση της νέας γενιάς να ανακαλύπτει νόημα ζωής και αξιολογικό προσανατολισμό μέσα από τη συνάντηση με τα πολύτιμα στοιχεία της παράδοσης, η οποία δεν είναι το δικαίωμα ψήφου των νεκρών, αλλά ανεξάντλητη πηγή νοηματοδότησης της ελευθερίας μας».
Παράδοση, θα συμπλήρωνα, είναι η ζωντανή φωνή των κεκοιμημένων. (Εκδόσεις «Αρμός», 1997). Ας προχωρήσουμε όμως στις τυμπανιαίας μορφής καινοτομίες. Τρίτη καινοτομία: Θα είναι το ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα αποκτήσουν πλήρη ελευθερία, στην αναζήτηση πρακτικών και νέων μεθόδων στην διδασκαλία των μαθημάτων τους». Προφανώς οι ιθύνοντες του Υπουργείου θα έχουν υπ’ όψιν την σπουδαιότητα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Στην αρχαία πόλη οι τραγωδοί θεωρούνταν παιδαγωγοί του λαού. Το θέατρο ήταν σχολείο του λαού. Οι επιγραφές των χορηγικών τριπόδων που διασώθηκαν, γράφουν: «Σοφοκλής εδίδασκεν», «Αισχύλος εδίδασκεν». Αυτά που γίνονται στα σχολεία, εκτός λαμπρών εξαιρέσεων, είναι γελοίες απομιμήσεις τηλεοπτικών σκυβάλων.
Βεβαίως οι ημέτεροι επιστράτευσαν και ξένους επιστήμονες για να μας αλλάξουν τα φώτα. Κυρίαρχο ρόλο συμβούλου ανέλαβε η Φινλανδή κ.Λάιλα Μακίνεν, η οποία ακτινογραφεί το εκπαιδευτικό σύστημα. Βρέθηκε η λύση, λοιπόν, για το άταφο πτώμα της παιδείας. Θα μας σώσουν οι ξένοι και οι νέες μέθοδοι. Κι ας φωνάζουν δάσκαλοι και καθηγητές για το γκρεμοτσάκισμα στου κακού τη σκάλα. Ποιος τους δίνει σημασία; Αποφασίζουν οι προσκυνημένοι «κοτζαμπάσηδες», συνεργούντος του αδιάφορου λαού.
Θα κλείσω με μια χαριτωμένη διήγηση που καταγράφει ο αγωνιστής του ’21 Γ. Ψύλλας, στα «απομνημονεύματα του βίου» του (σελ. 286).
«Ένας Θεσσαλός προεστός, εντελώς αναλφάβητος, χρησιμοποιεί το δάσκαλο του χωριού και ως γραμματικό του. Επειδή όμως ο δάσκαλος δεν ήταν σε όλα υπάκουος, ο προεστός προτείνει στην γενική συνέλευση των κατοίκων την απόλυσή του. Γιατί; ρωτάει εκείνος εμβρόντητος. Γιατί δεν ξέρεις γράμματα. Και ποιος το λέει αυτό; Εγώ! Απαντά ο προεστός. Γράψε τη λέξη βόδι να δούμε αν ξέρεις. Ο δάσκαλος έγραψε σε ένα χαρτί βόδι. Τότε ο προεστός ζωγράφισε σ’ άλλο χαρτί ένα βόδι, το δείχνει στους χωριανούς - το ίδιο αναλφάβητους - και ρωτάει: Πέστε μου, ποιο χαρτί γράφει βόδι; Το δικό σου, απαντούν όλοι. Και έδιωξαν το δάσκαλο».
Αγαπητοί γονείς και δάσκαλοι,
το ζητούμενο είναι: Τι άνθρωπο θέλουμε να βγάλουμε από τα ελληνικά σχολεία μας. Το γερμανικό μοντέλο που φαίνεται ότι αντιγράφουμε, βρίσκεται σε ταραχώδη αναζήτηση ενός δρόμου, που στόχο έχει την τροφοδοσία της οικονομικής παραγωγής με νέους εργαζόμενους, ακόμα και εξειδικευμένους, για να διασώσουν τις συντάξεις και την απανθρωπιά μιας κατευθυνόμενης Οικονομίας. Στην Ελλάδα δίκαια προβληματίζεται κανείς όταν διαπιστώνει ότι επί σειρά ετών άσοφοι σοφοί κάθε προέλευσης επιχειρούν να εφαρμόσουν συνταγές πάνω στα ελληνόπουλα χωρίς στόχο. Ακόμα και αν δεν θεωρήσουμε, ότι πρόκειται για μια ακόμα ανθελληνική αντιμετώπιση της ουσίας της παιδείας μας, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι από τη δεκαετία του ‘80 περισσότερο καταστρέψαμε από όσο κτίσαμε.
Δεν είμαι αρμόδιος να εκφέρω γνώμη για το πιο τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα. Θυμάμαι όμως ότι είχα δασκάλους. Με αγάπησαν. Μου έδωσαν στόχους. Μου έδειξαν αξίες. Δεν μου καταστρέψανε τη γλώσσα, την ιστορία, την πίστη, το όραμα, δεν μου έκλεψαν τη δυνατότητα να σκέπτομαι ελεύθερα. Αναπολώ σήμερα τα σχολικά μου χρόνια σαν την μοναδική δεξαμενή σοφίας, χαράς για γνώση, μάθηση και μόρφωση ελεύθερης προσωπικότητας. Εκείνο το σχολείο μου (δια)μόρφωσε μια ταυτότητα ώστε να μπορώ να αντικρίζω τον κόσμο και τις προκλήσεις του, "οικουμενικά", ανοιχτά, ελεύθερα.
Ευτύχησα να έχω δασκάλους που ένιωθαν το λειτούργημα να ιερουργούν στην ψυχή και την καρδιά μου, που δεν με είχαν πειραματόζωο στο ανατομικό κρεβάτι της αρρωστημένης σκέψης τους. Και τους ευγνωμονώ.
Θα παρακαλούσα τους σημερινούς δασκάλους να πάρουν θέση στα νέα εκπαιδευτικά συστήματα γιατί ο ταλαίπωρος λαός μας έχει εναποθέσει στα χέρια σας ψυχές, όχι συστήματα μοριακής βιολογίας. Η ευθύνη και η πρό(σ)κληση μεγάλη.
Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να δω τους εκπαιδευτικούς να κατεβαίνουν στον δρόμο για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα και όχι μόνο έναν καλύτερο μισθό. Θα χαιρόμουν να έβλεπα εμάς τους γονείς στους δρόμους για να παραπονεθούμε ότι το παιδί μας δεν μαθαίνει γράμματα στο σχολείο.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση γονέων εκπαιδευτικών

Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση των ΔΣ του Συλλόγου με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα ήταν πολύ εποικοδομητική με διάθεση προσφοράς και συνεργασίας από αμφότερες τις πλευρές. Απόδειξη αυτού η διάρκειά της, που ξεπέρασε τις 2 ώρες. Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για τα θέματα που απασχολούν το σχολείο και ζήτησαν την βοήθεια του Συλλόγου. Επιγραμματικά τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά των διδασκόντων ήταν τα ακόλουθα:
1.    Αποκατάσταση φθορών υλικοτεχνικής υποδομής. Εξωραϊσμός της εισόδου του σχολείου. Κατασκευή και ανάρτηση της πινακίδας του σχολείου. Βάψιμο εξωτερικά του παλαιού σχολείου.
2.    Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στα παράθυρα των αιθουσών του ορόφου.
3.    Διαμόρφωση – καλλωπισμός του κήπου.
4.    Οικονομική κάλυψη του κόστους μετακίνηση των εκπαιδευτικών επισκέψεων.
5.    Βοήθεια για την κάλυψη του κόστους έκδοσης του σχολικού περιοδικού. Θυμίζουμε ότι το περιοδικό αυτό εκδίδεται σε ένα ή δύο τεύχη το χρόνο και πέρυσι είχε βραβευτεί για την επιλογή των θεμάτων του.
6.    Αθλητικό υλικό.
7.    Αντικατάσταση των μαυροπινάκων με κιμωλίες με σύγχρονους ασπροπίνακες. Ίδη έχουν αντικατασταθεί οι περισσότεροι.
8.    Ηλεκτρονικοί υπολογιστές υπάρχουν και λειτουργούν 11, ενώ είμαστε στην και τελευταία (πλην όμως χρονοβόρα) φάση για την προμήθεια 10 laptops. Με δεδομένο ότι στην κάθε τάξη υπάρχουν 22-25 μαθητές που εργάζονται ανά ζεύγη, οι υπάρχοντες υπολογιστές είναι αρκετοί. Οι υπολογιστές χρειάζεται να προστατευτούν από τις αυξομειώσεις της τάσης με εγκατάσταση UPS.
9.    Η σύμβαση της σχολικής τροχονόμου λήγει πριν το τέλος του σχολικού έτους και ζητήθηκε να συμβάλλει ο Σύλλογος στην διευθέτηση του προβλήματος. Επίσης να ενεργήσει ο Σύλλογος ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο της πεζοδρόμησης για μία ώρα το μεσημέρι της οδού Καραβασίλη (είσοδος σχολείου).
10. Φύλαξη του χώρου κατά τις ώρες που δεν λειτουργεί.
Από την πλευρά του συλλόγου τα θέματα του τέθηκαν ήταν τα ακόλουθα:
1.    Φέτος θα διοργανωθεί σχολική Χριστουγεννιάτικη εορτή υπό την αιγίδα του Συλλόγου στις 18 Δεκεμβρίου. Για την γιορτή αυτή ζητήθηκε από τους δασκάλους της μουσικής και των εικαστικών να καταβάλουν προσπάθεια ώστε στο τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει τα παιδιά να παρουσιάσουν σκετσάκια και ποιήματα. Επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά σε διάφορες κατασκευές και να επιβλέπουν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.
2.    Ο Σύλλογος έχει την θέληση να χρηματοδοτήσει ένα Εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα διαχείρισης συγκρούσεων και σχολικού εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον. Οι διδάσκοντες ήταν θετικοί σε αυτή την πρωτοβουλία και παρουσιάστηκε σύντομα η δομή και η μεθοδολογία ενός τέτοιου προγράμματος. Επίσης αναφέρθηκε ότι ανάλογα προγράμματα διοργανώνει το ΚΕΘΕΑ και θα γίνει περεταίρω διερεύνηση.
3.    Ο Σύλλογος με την χορηγία της εφημερίδας «ο Δημότης» θα εκτυπώσει και θα μοιράσει ενημερωτικό φυλλάδιο με θέμα τα Δικαιώματα του παιδιού σε όλους του μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Νέας Μάκρης.
4.    Ομαδικός Διαγωνισμός ζωγραφικής. Οι μαθητές κάθε τμήματος υπό την καθοδήγηση των διδασκόντων θα συνεργαστούν ώστε ζωγραφιστεί ο χώρος της εσωτερικής σκάλας.
5.    Ο Σύλλογος θα προσφέρει στο σχολείο ένα projector και ένα πολυμηχάνημα. Επίσης θα φροντίσει για την αποκατάσταση φθορών στο χώρο του γηπέδου (τέρματα, φράχτης κτλ)
6.    Ζητήθηκε και συμφωνήθηκε να επιτρέπεται η χρήση του φωτοτυπικού για την αναπαραγωγή των ανακοινώσεων του Συλλόγου.
7.    Ζητήθηκε η συνδρομή των διδασκόντων στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου που έχουν σχέση με την βελτίωση των οικονομικών του (όπως για παράδειγμα η φωτογράφηση των παιδιών και τα ημερολόγια).
8.    Τέλος προτάθηκε να οργανωθεί ημερίδα με θέμα «Εντυπώσεις από την λειτουργία του ολοήμερου σχολείου» με συμμετοχή Γονέων και διδασκόντων όλων των σχολείων του Δήμου μας.
Στο τέλος της συνάντησης ακολούθησαν επιμέρους συζητήσεις πάνω σε θέματα που θίχθηκαν στην αίθουσα και υπήρξαν πολλές καλές ιδέες και προτάσεις για αγκάλιασμα του συλλόγου από μεγάλη μερίδα των γονέων με τελικό στόχο την προσφορά στα παιδιά μας ενός καλύτερου σχολικού περιβάλλοντος.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Τα παιχνίδια των γονιών μας - Μακριά Γαϊδούρα

Ξεκινάμε ένα μεγάλο αφιέρωμα με θέμα τα παιχνίδια των γονιών μας. Τότε που παίζαμε στις αλάνες. Το πρώτο παιχνίδι που θα παρουσιάσουμε είναι η πασίγνωστη μακριά γαϊδούρα.
 
Καβάλησε και ο τελευταίος
  
Τώρα αρχίζουν τα κουνήματα

Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες. Η «μάνα» της οµάδας που τα «φυλάει» στέκεται µε την πλάτη στηριγμένη σ’ έναν τοίχο (ή δέντρο) κι όλα τ’ άλλα παιδιά σκυμμένα και πιασμένα γερά το καθένα απ’ τη μέση του μπροστινού του, µε το κεφάλι προφυλαγμένο κάτω απ’ τη μασχάλη του, σχηματίζουν τη «μακριά γαϊδούρα». Τα παιδιά της άλλης οµάδας παίρνουν φόρα και πηδούν ένα - ένα πάνω στις ράχες των σκυμμένων. Όταν σκαρφαλώσουν όλα, η «μάνα» αρχίζει να μετράει μέχρι το 10 γρήγορα, ενώ τα σκυμμένα παιδιά κάνουν ότι μπορούν για να ρίξουν τους «καβαλάρηδες» χωρίς όμως να σηκωθούν.
Πτώση

Σε μια άλλη παραλλαγή ο πρώτος καβαλάρης σχηματίζει με τα δάκτυλα του χεριού του έναν αριθμό και ρωτάει τον πρώτο «σκυμμένο» μονά ή ζυγά. Η μάνα βλέπει τον αριθμό αλλά δεν επιτρέπεται να τον πει.
Αν, πριν τελειώσει το μέτρηµα, κάποιο παιδί χάσει την ισορροπία του ή ακουμπήσει το πόδι του κάτω, «καίγεται» και μαζί του όλη η ομάδα του, που παίρνει τη θέση της άλλης. Στην περίπτωση μονών ζυγών οι ομάδες αλλάζουν θέση μετά από σωστή απάντηση.
Στην Αλβανία παίζουν μια παραλλαγή αυτού του παιχνιδιού που το ονομάζουν «Άλτι μπι λάλτι». Σε αυτή την παραλλαγή μόνο ένα παιδί είναι σκυμμένο. Τα υπόλοιπα παιδιά εκτός της «μάνας» που λέγεται και «μαξιλάρι» πηδούν διαδοχικά στη ράχη του. Αν απαντήσει σωστά στο μονά ζυγά ο καβαλάρης σκύβει και ο πρώην σκυμμένος παίρνει θέση τελευταίος στη σειρά για να πηδήξει.

Αλτι μπι λάλτι

Μονά ζυγά



Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Τα δικαιώματα του παιδιού (α μέρος)




Με αφορμή μια παρουσίαση ενός φωτογράφου σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στα δικαιώματα του παιδιού. Στις 20 Νοεμβρίου 1989 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της UNICEF και της Πολωνικής Κυβέρνησης. Η Σύμβαση, που αποτελείται από 54 άρθρα, τέθηκε σε ισχύ από το 1990 και μέχρι σήμερα την έχουν αποδεχτεί σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου. Η Ελλάδα την επικύρωσε το 1992 (ΦΕΚ 192 2.12.1992). Παρακάτω θα παρουσιάσουμε σε απλή διατύπωση τα πρώτα 20 άρθρα ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουμε τα υπόλοιπα.


Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
1: ορισμός
“Παιδιά” θεωρούνται όλα τα κορίτσια και τα αγόρια από 0 έως 18 ετών.
2: απαγόρευση διακρίσεων
Όλα τα παιδιά είναι ίσα. Έχουν δικαίωμα να τα αντιμετωπίζουν χωρίς διακρίσεις λόγω της φυλής, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκείας, των απόψεων, της περιουσίας, της κατάστασης, των ιδιαίτερων αναγκών ή της εμφάνισής τους.
3: το συμφέρον του παιδιού
Όταν οι μεγάλοι παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, πρέπει να υπολογίζουν πριν από όλα το συμφέρον των παιδιών. Η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει και να φροντίζει τα παιδιά, αν οι γονείς τους δεν μπορούν να το κάνουν.
4: μέτρα της Πολιτείας
Η Πολιτεία πρέπει να παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εφαρμόζονται τα δικαιώματα των παιδιών.
5: ρόλος γονέων και κηδεμόνων
Οι γονείς ή οι κηδεμόνες ενός παιδιού είναι υπεύθυνοι να το μεγαλώνουν έτσι ώστε να αναπτύσσονται οι ικανότητές του και να το βοηθούν να μάθει και να ασκεί τα δικαιώματά του.
6: δικαίωμα στη ζωή
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη.
7: όνομα και ιθαγένεια
Δικαίωμα κάθε παιδιού είναι να γράφεται στο ληξιαρχείο με τη γέννησή του και να έχει όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια, δηλαδή να ανήκει σε μια χώρα.
8: ταυτότητα
Η Πολιτεία πρέπει να βοηθά τα παιδιά να διατηρούν την ταυτότητα, την ιθαγένεια και τις οικογενειακές τους σχέσεις.
9: ζωή και επικοινωνία με τους γονείς
Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζει μαζί με τους γονείς του, εκτός αν αυτοί ζουν χωριστά, αν δεν μπορούν να το φροντίσουν ή αν πρέπει να απομακρυνθεί από αυτούς για το καλό του. Όταν ζει μακριά από τους γονείς του, το παιδί έχει δικαίωμα να τους βλέπει και να επικοινωνεί μαζί τους, εκτός αν αυτό είναι αντίθετο με το συμφέρον του.
10: οικογενειακή επανένωση
Αν ένα παιδί ζει σε διαφορετική χώρα από τους γονείς του, έχει δικαίωμα να ξανασμίξει μαζί τους και να μείνουν στο ίδιο μέρος.
11: παράνομες μετακινήσεις στο εξωτερικό
Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε παράνομη απομάκρυνσή τους από τη χώρα στην οποία ζουν.
12: ελευθερία γνώμης
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Οι μεγάλοι πρέπει να ακούν και να παίρνουν σοβαρά υπόψη τους τη γνώμη των παιδιών για θέματα που τα αφορούν, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους.
13: ελευθερία έκφρασης
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να αναζητούν, να μαθαίνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και ιδέες, και να εκφράζονται ελεύθερα, μέσα από τον γραπτό ή προφορικό λόγο, την τέχνη ή άλλους τρόπους, αρκεί να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.
14: ελευθερία σκέψης και θρησκείας
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να σκέφτονται ελεύθερα και να πιστεύουν σε μια θρησκεία.
15: ελευθερία συνάντησης και ομαδικής συνεργασίας
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να συναντιόνται, να συνεργάζονται και να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις, αρκεί να μην παραβιάζουν τα δικαιώματα των άλλων.
16: ιδιωτική ζωή
Κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει αυθαίρετα ή παράνομα στην ιδιωτική ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία ενός παιδιού, ούτε να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή του.
17: πληροφόρηση
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μαθαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους από τα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μέσα). Η Πολιτεία
πρέπει να ενθαρρύνει τα μέσα να διαδίδουν χρήσιμες πληροφορίες και να προστατεύουν τα παιδιά από ό,τι μπορεί να τα βλάψει.
18: ευθύνες και υποστήριξη γονέων
Οι γονείς ή κηδεμόνες ενός παιδιού έχουν τη ευθύνη της ανατροφής και της ανάπτυξής του. Η Πολιτεία πρέπει να τους βοηθά σε αυτή την αποστολή και να εξασφαλίζει τη δημιουργία υπηρεσιών φροντίδας για τα παιδιά.
19: βία, παραμέληση, εκμετάλλευση
Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή βίας, προσβολής, παραμέλησης, εγκατάλειψης, σωματικής, ψυχολογικής, πνευματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, όσο βρίσκονται στην ευθύνη των γονιών ή των κηδεμόνων τους ή άλλων προσώπων στα οποία αυτοί τα έχουν εμπιστευθεί.
20: εναλλακτική επιμέλεια
Όταν ένα παιδί δεν ζει με την οικογένειά του ή αυτή δεν μπορεί να το φροντίσει, έχει δικαίωμα ειδικής προστασίας και βοήθειας, μέσα από θεσμούς όπως η υιοθεσία, η φιλοξενία σε ανάδοχη οικογένεια ή σε κατάλληλη στέγη / ίδρυμα.