1. Ποιος είπε πρώτος την φράση «Τα πάντα όλα»;
a. Ο Ανδρέας Παπανδρέου;
b. Ο Διονύσιος Σολωμός;
c. Ο Νίκος Αλέφαντος;
Λοιπόν κρατηθείτε. Ο Νίκος Αλέφαντος φαίνεται ότι διαβάζει Σολωμό. Πράγματι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1789- 1857) σε ένα καταπληκτικό τετράστιχο από το λυρικό ποίημα “εις το θάνατον του Λόρδου Μπάιρον” αναφέρει:
Όταν στης νυχτός τα βάθη
τα πάντα όλα σιωπούν
και εις τον άνθρωπο τα πάθη,
πούναι ανίκητα, αγρυπνούν
τα πάντα όλα σιωπούν
και εις τον άνθρωπο τα πάθη,
πούναι ανίκητα, αγρυπνούν
Ολόκληρο το ποίημα αποτελείται από 166 τετράστιχα ενώ το παραπάνω είναι το εκατοστό έβδομο (107). Όποιος επιθυμεί μπορούμε να του αποστείλουμε όλο το ποίημα.
2. Είναι ελληνικό το επώνυμο Παπαράτσι (ιταλ.: paparazzi);
Frederico Felini |
Η ιστορία της παγκόσμιας, πλέον, λέξης παπαράτσι (ιταλ.: paparazzi) ξεκίνησε, το 1959, από τον Ιταλό σκηνοθέτη Federico Fellini κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Γλυκιά Ζωή (La dolce Vita). O Fellini απέδωσε αυτό το παρατσούκλι σε έναν από τους φωτορεπόρτερ της ταινίας του, με αποτέλεσμα να διαδοθεί παγκοσμίως και να προσδιορίζει τον “αδιάκριτο φωτορεπόρτερ”.
Ο καθηγητής Μπρούνο Μιλιορίνι αναφέρει ότι ο Φελίνι δανείστηκε αυτό το όνομα από το μυθιστόρημα του Άγγλου George Gissing (1857-1903) , “by the Ionian sea”, το οποίο είχε γραφτεί το 1901, αλλά μεταφράστηκε στα Ιταλικά το 1957. Στο έργο αυτό ο Gissing αναφέρει κάποιον ξενοδόχο στο Καταντζάρο με το ελληνικό όνομα Papasaratsis (:prete sellaio, παπάς-σελοποιός). Αυτό το όνομα άρεσε στο Φελίνι και το έδωσε σε ένα από τους φωτογράφους της ταινίας του. O Παπασαράτσης (στα ελληνικά γνωστό και το επώνυμο Παπασαμαράς), λοιπόν, κατέληξε να γίνει ο γνωστός μας παπαράτσι.
Tazio Sechiarolli (1925-1998), υπήρξε ο αυθεντικός παπαράτσι στην ταινία La Dolce Vita. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου