Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση μαθητών από και προς το σχολείο

Από το φθινόπωρο ως την άνοιξη χιλιάδες μαθητές Δημοτικού είναι στους δρόμους πηγαίνοντας προς και από το σχολείο. Συνήθως πηγαινοέρχονται πεζοί ή χρησιμοποιούν τα σχολικά λεωφορεία ή πηγαίνουν με το αυτοκίνητο που οδηγεί κάποιος γονέας ή σπανιότερα πάνε με το ποδήλατό τους. Το κυκλοφοριακό είναι ένας εφιάλτης και πολύ συχνά λαμβάνονται ρίσκα κατά την διαδρομή.
Σε ένα ιδανικό σχολείο θα έπρεπε να υπάρχει μία ζώνη επιβίβασης και αποβίβασης για τα λεωφορεία και άλλη μία για τα αυτοκίνητα. Οι ποδηλατόδρομοι θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη και ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο. Ο χώρος στάθμευσης θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε τα αυτοκίνητα που εισέρχονται και εξέρχονται σε αυτόν, να μην διασχίζουν διαβάσεις πεζών ή ποδηλατών. Στην πραγματικότητα όμως αυτά δεν συμβαίνουν ούτε και στις πιο προηγμένες χώρες.
Για να αυξήσουμε την ασφάλεια των μαθητών κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από το σχολείο, είναι απαραίτητο να τηρούνται από όλα τα μέλη της μαθητικής κοινότητας (γονείς μαθητές δασκάλους), μερικοί απλοί κανόνες.

Κανόνες Ασφάλειας σχολικού λεωφορείου.

Οι μαθητές που χρησιμοποιούν το σχολικό λεωφορείο πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν και να ακολουθούν τους δέκα παρακάτω απλούς κανόνες:
  1. Είμαστε πάντα στην ώρα μας στην στάση.
  2. Δεν τρέχουμε ποτέ προς και από το λεωφορείο.
  3. Περιμένουμε πάντα πάνω στο πεζοδρόμιο και πίσω από την προστατευτική μπάρα όπου υπάρχει.
  4. Δεν σπρώχνουμε.
  5. Καθόμαστε στο κάθισμά μας φορώντας την ζώνη ασφάλειας
  6. Δεν φωνάζουμε μέσα στο λεωφορείο.
  7. Υπακούμε πάντα τον οδηγό.
  8. Περιμένουμε το σήμα του οδηγού του συνοδού ή του σχολικού τροχονόμου για να ανέβουμε και να κατέβουμε από το λεωφορείο και να διασχίσουμε ένα δρόμο.
  9. Όταν είναι να διασχίσουμε ένα δρόμο περνάμε πάντα 5 βήματα μπροστά από το λεωφορείο και ποτέ από πίσω
  10. Δεν συρόμαστε για οποιοδήποτε λόγο κάτω από ένα λεωφορείο
Φυσικά θα πρέπει να συσταθεί μία σχολική επιτροπή ασφάλειας όπου ένα από τα πρώτα μελήματά της είναι να καταρτίσει χάρτες ασφαλούς πρόσβασης στο σχολείο. Πάνω σε αυτούς τους χάρτες θα πρέπει να επισημανθούν στους μαθητές, οι κάθε λογής κίνδυνοι και σε συνεργασία με την τροχαία ή το τον Δήμο να γίνει προσπάθεια να εξαλειφθούν (Πχ μονοδρομήσεις η αποκλεισμός οδών κατά την ώρα της μετακίνησης των μαθητών, παρουσία τροχονόμων στις κεντρικές οδούς για μείωση ταχύτητας, διανομή φυλλαδίων για ευαισθητοποίηση των οδηγών κτλ).
Οι μαθητές που είναι μικρότεροι από 9 χρονών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικο και όταν πηγαίνουν και όταν έρχονται από το σχολείο και φυσικά πρέπει να συνοδεύονται μέχρι την στάση ακόμα και όταν χρησιμοποιούν το σχολικό λεωφορείο.
Είναι όμως γνωστό ότι τα κυριότερα προβλήματα δημιουργούνται από τους ίδιους τους γονείς. Συχνά διπλοπαρκάρουν μπλοκάροντας άλλα αυτοκίνητα ή αφήνουν τους μαθητές στη λάθος μεριά του δρόμου ή συχνότερα οδηγώντας οι ίδιοι και τα παιδιά τους χωρίς να φορούν την ζώνη ασφαλείας επειδή η διαδρομή είναι κοντινή.
Παραβίαση οποιουδήποτε κανόνα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας βάζει σε κίνδυνο το παιδί μας και τα άλλα παιδιά. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι.
Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είναι αποφασισμένος να κάνει μια σειρά σεμιναρίων ασφάλειας και χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου